Copilul tau si siguranta lui pe internet

Copilul tau si siguranta lui pe internet

Traim in timpuri moderne unde computerul incepe sa ocupe un rol din ce in ce mai important, chiar si in activitatile copiilor nostri, incepand de la posta electronica, continuand cu folosirea lui pentru teme si terminand cu jocurile. Mediul virtual insa nu este lipsit de pericole si trebuie sa acordam o atentie mare activitatii online a copiilor nostri.

Voi incerca sa evidentiez in continuare riscurile care pot aparea si sa recomand modalitati de a le evita.

Continutul site-urilor

Stim cu totii peste ce pot da copii la o simpla navigare. Bannerele ce au imagini de conotatie sexuala sunt acum la tot pasul, iar tentatia incepe sa aiba varste tot mai fragede. Rezolvarea acestei probleme este destul de la indemana: instalarea de filtre care sa blocheze accesul pe pagini ce contin anumite cuvinte, filtre ale browserului care sa blocheze bannerele, folosirea de motoare de cautare dedicate copiilor (Yahoo kids sau kidsclick.org) sau folosirea browserelor special dezvoltate pentru copii (surfknight.com, zacbrowser.com, kidrocker.org).

De asemenea, exista softuri de monitorizare care te il atentioneaza pe parinte, pe adresa de mail, in momentul in care copilul poarta o conversatie cu continut dubios (I’m Safer). Cu toate acestea, cel mai important lucru insa, este dialogul, trebuie sa ii facem sa inteleaga ca unele lucruri peste care pot da nu sunt potrivite si ca trebuie sa inchida pagina si sa ne atentioneze cand da peste astfel de pagini web.

Informatiile personale

Mediul online poate parea un simplu joc, dar informatiile personale pot fi foarte usor impartasite in acest mediu, cu atat mai mult cu cat comunicarea este un mod de a lega prietenii. Explica-i necesitatea parolelor, informatiilor personale (adresa, numar de telefon etc) si pastrarea acestora doar pentru el/ea. Este recomandat sa faci analogii cu importanta cheii apartamentului si inchiderea acestuia. Ajutata-ti copilul sa aleaga un nume de utilizator si o parola usor de retinut pentru ei dar in acelasi timp greu de ghicit.

Prea mult timp online

Este poate comod pentru noi ca parinti sa ne lasam copiii in fata calculatorului sau televizorului cat timp noi mai rezolvam din problemele casnice, insa este un lucru care lor le poate dauna. La un moment dat exista o campanie TV cu sloganul “Nu va lasati copilul educat de televizor“, in cazul acesta fiind aplicabil si in ceea ce priveste computerul si internetul. Impune o limita de timp acordata computerului, incurajati activitatile de joaca cu alti copii in aer liber, cartile de desenat/citit.

Pierderea informatiilor importante prin stergere

Copii sunt curiosi si incep sa “sape” prin calculator, iar aceasta curiozitate se poate materializa si prin stergerea proiectului la care ati lucrat in ultimele luni sau a arhivei foto a familiei. Creaza un user separat pentru copil ,un user cu drepturi limitate asupra fisierelor importante.

Comunicarea online

Este foarte la moda chat-ul online sub toate formele lui, softuri dedicate gen mIRC, clienti de chat ale adreselor de mail (msn, yahoo, etc). Trebuie sa ai grija cu cine vorbesc online copilul tau, sa ai grija la limbajul si scrierea folosita de acesta, sa te asiguri ca ceilalti sunt prietenii lor si  sa ii inveti sa blocheze mesajele de la persoane necunoscute.

Noile sisteme de operare dezvoltate au functii de control al activitatii copiilor. Astfel putem crea useri carora sa li se permita restrictionarea accestului in anumite intervale orare, a paginilor de internet pe care are voie sa le viziteze si chiar blocarea celor care contin in nume, si nu numai, a unor cuvinte predefinite. In cazul in care copii au propriul calculator (cum este recomandat pentru a evita in primul rand pierderea datelor importante), exista chiar si un Windows XP special modificat pentru copii, numarul licentei ce trebuie folosit la instalare este cel cumparat odata cu computerul.