Atunci cand intampini diverse probleme de sanatate, iar medicul iti impune o dieta alimentara fara sare, ai impresia ca nu vei avea ce sa mananci. Este adevarat ca va fi dificil din prisma faptului ca va trebui sa eviti alimetele procesate si sa iti pregatesti singura mancarea. Dar daca privesti partea buna a lucrurilor, vei realiza ca faci un tratament intensiv de detoxifiere si ca vei manca mult mai sanatos.

 

Totusi, te gandesti ca mancarea nu va avea gust fara sare… Ei bine, te inseli. Exista nenumarate variante prin care poti oferi un gust nemaipomenit mancarurilor tale.

Iata cum anume poti face acest lucru.

Foloseste-te de condimente

Maghiranul, cimbrul, menta, chimenul, rozmarinul, piperul (alb si negru), curry, busuiocul, pudra de usturoi  sau chilli sunt doar cateva dintre condimentele care dau un gust absolut minunat mancarurilor tale. Acestea nu vor compensa in totalitate lipsa sarii, insa mancarea va avea un gust foarte bun. Cea mai buna varianta este sa le folosesti in amestec.

Este bine sa stii ca unele supermarketuri ofera aceste condimente in varianta la ghiveci, ceea ce inseamna ca le poti consuma proaspete.

Evita  condimentele cumparate gata preparate cum ar fi condimentele pentru  peste, pui sau porc – acestea pot avea in compozitie sare. Citeste cu atentie eticheta produselor.

Legume cu puternice, aromatice

Ceapa, usturoiul sau ghimbirul sunt legume care dau gust mancarii tale. O salata in care a adaugat ceapa nu mai are nevoie de sare. De asemenea mujdeiul de usturoiva oferi un gust excelent mancarurilor tale (fripturi, peste etc).

Verdeturi

Stiai ca mararul proaspat are un gust usor sarat?  Mararul, patrunjelul sau leusteanul adaugate peste friptura, la garnituri sau in salate sunt eficiente in aromatizarea mancarii. Acestea au o aroma puternica, perfecta pentru o mancare fara sare.

Carne macerata

Pestele, carnea de pui, vita, porc sau oaie va fi mult mai delicioasa daca va fi pusa la macerat intr-un amestec format din ulei de masline, zeama de la o lamaie sau o portocala (in functie de gustul dorit), busuioc, cimbru si o frunza proaspata de menta. Lasa carnea sa stea in acest amestec pentru aproximativ jumatate de ora, iar apoi prepar-o la gratar. Gustul va fi dulce acrisor, iar cand va fi servita, nu se va simti ca ii lipseste sarea.

Foloseste-te de citrice

Gustul acrisor dat de lamaie  sau portocale este perfect pentru  fripturi, cartofi natur ori salate. Incearca sa folosesti citricele ori de cate ori este posibil pentru a compensa lipsa sarii.

Ce alimente poti manca fara sare:

  • Oua (de preferat fierte)
  • Orez cu legume
  • Mazare cu marar
  • Ciuperci proaspete
  • Carne proaspata de pui, porc sau vita
  • Peste (proaspat sau congelat)
  • Paine fara sare.Fructe si legume proaspete
  • Compoturi preparate in casa
  • Sucuri proaspete de legume si fructe
  • Lapte, iaurt, smantana, unt si cas (citeste insa eticheta produsului inainte de a-l cumpara pentru ca unele au cantitati mici de sare pentru a le conserva pentru mai mult timp)
  • Gemuri sau dulceturi
  • Miere de albine
  • Orez cu lapte sau gris cu lapte (cu scortisoara)
  • Salate (rosii, varza, salata verde, morcovi, ardei gras, castraveti, telina,  ridichi, ceapa verde, branza fara sare, bucati de piept de pui fiert sau preparat la gratar, oua fierte etc).

Atentie!

  • Majoritatea dulciurilor (chiar si prajiturile de la cofetarie) contin sare. Asadar, daca iti este pofta de dulce, poti sa iei la mana eticheta produselor dulci dintr-un supermarket si sa le gasesti pe cele fara sare, ori sa iti prepari singur, acasa.
  • Fereste-te de apa minerala carbogazoasa deoarece contine sodiu.
  • Incearca sa acresti supele si ciorbele pentru a masca lipsa sarii.
  • Citeste cu atentie etichetele tuturor produselor cumparate si fereste-te de ingrediente cum ar fi: sarea, sodiul sau monoglutamat de sodiu
  • Pont: in farmacii se gaseste clorura de potasiu, adica un ingredient care ofera mancarii un gust usor sarat. Important este ca acest produs sa fie pus pe mancare inainte de a fi servit si nu la fierbere/prajire pentru ca poate prinde un gust amarui.