Interviu cu Mihaela Bilic – Traiesc, deci ma abtin (VIDEO)

Interviu cu Mihaela Bilic – Traiesc, deci ma abtin (VIDEO)

Mihaela Bilic este, la ora actuala, cel mai apreciat nutritionist din intreaga tara. Aceasta s-a ocupat de dietele unor vedete precum Mihaela Radulescu sau Teo Trandafir.

Prietenoasa din fire si foarte sincera, Mihaela Bilic a raspuns la toate intrebarile care i-au fost adresate.

Cu cine este mai greu de “lucrat” cand vine vorba despre diete?

Cu persoanele care au tinut nenumarate cure de slabire si foarte drastic. Deci cine a incercat lucrurile la extrem, dupa atatea incercari la care organismul a fost supus, in momentul in care se doreste o noua cura de slabire organismul reactioneaza rau, asteptarile noastre sunt foarte mari si atunci pericolul de a renunta la cura de slabire este foarte mare.

Organismul reactioneaza rau la modul ca pe cat de rau il tratam, pe atat de tare se razbuna. Orice dieta care presupune niste restrictii foarte mari, care presupune un aport caloric foarte mic, pune organismul intr-o situatie de aparare.

Cea mai buna cura de slabire este cea pe care organismul nu o simte, adica trebuie sa ii dai din toate cate putin si sa ii furi zi de zi cate putin. Este vorba de “cine pe cine pacaleste”.  Mult mai multe rezultate ai daca iti tratezi organismul la modul prietenesc , luandu-i cate 100 de calorii la 5 – 6 zile (nu se prinde si il pacalesti) decat daca spui „astazi o fac lata si maine mananc doar doi pesmeti si o bucatica de pui”.

Ati fi vrut vreodata sa scrieti o carte si pentru extrema cealalta? Pentru persoanele care vor sa se ingrase?

In ceea ce priveste persoanele care vor sa se ingrase nu prea stii ce sa spui pentru ca sunt doua variante:

Metabolismul este foarte accelerat, iar unui astfel de metabolism care are arderile rapide este pacat sa ii strici echilibrul. El stie sa functioneze in ritmul lui. Se spune despre persoanele care se bucura de un astfel de metabolism ca au o viata mai agitata, mai activa si ca sunt mai isteate decat restul lumii. Adica tot ce inseamna repede, inseamna repede si la nivel de minte si la nivel de corp. Totusi, metabolismul „scade” cu varsta, astfel ca daca la 20 – 30 de ani este intr-un fel, cu siguranta in anii care vor urma acesta se va schimba si atunci kilogramele se vor acumula usor mentinand acelasi program de alimentatie. Asadar nu are rost sa stricam un echilibrul  unei persoane al carei metabolism este mai rapid decat normal.

Mai exista persoanele care uita sa manance. Nu am inteles vorba „am uitat sa mananc” pana cand am intalnit persoane care chiar uitau sa faca acelasi lucru. Pentru ele mancarea este pe ultimul loc pe lista e prioritati si mananca doar pentru ca spun cei din jur ca ar trebui sa o faca, iar corpul asimileaza mancarea exact asa cum i-o dai. Mananci intr-o  joaca, iar organismul tau asimileaza inacelasi mod.

Totusi, poti  face o cura de „indopare” in cazul unei astfel de persoane insa dupa o luna, aceasta va lua in geutate maximum 1 kilogram, si acesta cu mult efort. Dar cel mai bine este ca organismul sa fie lasat in pace – echilibrele sunt foarte sensibile si in momentul in care se intervine de afara, desi ai impresia ca remediezi ceva nu faci decat sa strici.

Ati lucrat vreodata cu persoane obeze?

Obezitatea este o boala si trebuie tratat cu seriozitatea necesara.  Cat am stat in strainatate am vazut clinici in care obezitatea se trata ca o boala si nu in clinici de infrumusetare.

La noi obezitatea nu este luata in serios, astfel ca persoanele care sufera de aceasta boala se cred grasute. Eu recomand pacientilor obezi  (in cazul in care curele de slabire nu au dat roade) sa accepte in primul rand ca au aceasta boala si apoi sa apeleze la metode ajutatoare gen chirurgie si alte metode drastice. Nu este nicio rusine sa recunosti ca nu poti de unul singur si sa ceri ajutor. Chirurgia este facute pentru a te ajuta, nu este ca o recunoastere a infrangerii tale.

Ce parere aveti despre dulciurile fara zahar?

Aici este vorba despre o capcana. De obicei dulciurile FARA ZAHAR nu prea exista. Sunt dulciuri facute pentru diabetici, in care zaharul este inlocuit de cele mai multe ori tot cu un tip de zahar natural, un soi de fructoza care se asimileaza mai lent, dar din punct de vedere caloric este identic.

Asadar mare atentie la produse LIGHT  care ofera o eticheta foarte atragatoare, dar daca faci o comparatie la continutul caloric diferentele sunt uneori de 10%, maxim 15%. Deci nu este  un produs lipsit de zahar cum ar fi de exemplu bauturile cu indulcitor.

O sticla de bautura racoritoare (o sticla de jumatate de litru)  cu zahar  inseamna aproximativ 200 de calorii (ceea ce este un piept de pui cu salata). Eticheta Light este capcana din capul nostru care ne permite sa consumam acel aliment doar pentru ca suntem convinsi ca produsul nu contine zahar.

Mai bine bei un suc cu indulcitori – nu exista absolut nicio problema cu indulcitorii in ciuda acestei temeri pe care oamenii o au atunci cand aud de acestia.

Ce sfaturi aveti pentru persoanele dependente de dulciuri?

Sunt doua variante: in momentul in care esti dependent de gustul dulce trebuie sa stii ca nu este o chestie pe care sa o tii sub control. Este la fel ca si dependenta de tigari sau orice alta dependenta si trebuie tratata ca atare.  Asadar, fie iti asumi abstinenta totala si atunci nu trebuie sa mai consumi deloc dulciuri timp de cateva luni, creierul uita si te poti obisnui mai usor. Este o substanta dupa care creierul va urla si isi va scoate la suparare frustrari si nervi si tipete, dar daca ai taria sa ii spui NU timp de o vreme indelungata, organismul si creierul se va obisnui.

Celalta varianta este consumul cu moderatie. Totusi, exista persoane care spun ca dupa o patratica sau doua de ciocolata nu se mai pot opri, iar pentru aceste nu recomand consumul moderat ci abstinenta.  In schimb pentru cei care au tarie si pot spune STOP, recomand aceasta varianta.

Corpul nostru poate trai fara zahar intr-un mod spectaculos. Foarte putina lume stie faptul ca zaharul imbatraneste mai mult decat tutunul, asadar prezenta zaharului in organism nu face decat rau.  Acesta se depune ca si colesterol pe vasele de sange, incetineste metabolismul celulelor, iar zaharul este nociv, fie ca este el alb, brun, de salcie sau pudra.  Nu contine deloc substante nutritive – are doar foarte multe calorii.

Industria alimentara ne face sa fim dependenti de zahar pentru ca il pun pe acesta in cele mai neasteptate alimente, incepand de la ketchup, maioneza si mustar pana la cremvusti, mezeluri etc. De ce? Pentru ca fiind dependenti de gustul dulce, vom consuma produsul respectiv.

V-ati ocupat de silueta unor vedete precum Teo Trandafir sau Mihaela Radulescu. Ne puteti spune ce diete ati aplicat in cazul lor?

Ele au foarte mare vointa. Mihaela Radulescu, spre exemplu, poate manca doar un pumn de popcorn si se poate opri fara probleme. Trebuie sa stii cand sa te opresti si sa mananci doar pentru a-ti face pofta. ATAT!

Lui Teo, pe de cealalta parte, ii place foarte mult painea si este greu sa mananci o singura felie de paine asa ca trebuie sa tai raul de la radacina si sa te abtii in totalitate de la alimentul in fata caruia stii ca nu poti rezista.

Pentru a afla si alte lucruri interesante de la Mihaela Bilic, vizioneaza filmul integral al intalnirii (1h:06m).

{wmv}bilic{/wmv}