Mucenicii moldovenesti reprezinta desertul pe care gospodinele in pregatesc in fiecare an, in data de 9 martie, atunci cand se sarbatoreste  se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta.

Ingrediente:

1 kg de faina
4 oua
2 linguri drojdie
esenta de rom si vanilie (dupa gust)
250 ml lapte cald
5 linguri cu miere
5 linguri ulei
o cana cu zahar
1/2 kg lapte
100 gr unt
coaja de lamaie
nuca macinata.

Cum se prepara:

Se amesteca 150 ml lapte cald cu drojdia, doua linguri cu zahar si un praf de faina. Intr-un bol se pune faina peste care se adauga, treptat, amestecul mai sus format. Se adauga apoi restul de lapte amestecat cu cana de zahar, galbenusurile, praful de sare si untul topit.

Se framanta bine, dupa care se toarna peste aluat albusurile batute spuma, uleiul, se framanta din nou timp de 5 – 10 minute si se lasa la dospit aproximativ doua ore.

Din aluat se fac snururi care se impletesc in forma de 8. Se pun intr-o tava data cu ulei, se ung cu galbenus de ou si se baga in cuptorul incins. Se lasa pana se rumenesc, iar cand se scot se ung cu miere si se presara cu nuca sfarmata.