Rinoplastia – interviu cu Prof. dr Tiberiu Bratu

Rinoplastia – interviu cu Prof. dr Tiberiu Bratu

RINOPLASTIE

Operatia de modelare a nasului este o interventie chirurgicala destul de frecventa in intreaga lume. Rinoplastia este o operatie care iti poate schimba si infrumuseta intreaga fizionomie a chipului. Inainte de a face un astfel de pas, informeaza-te si descopera de la prof. dr Tiberiu Bratu tot ce trebuie sa stii despre rinoplastie.

 

 

AskHer.ro:  Care este varsta de la care se poate face o operatie de rinoplastie?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Noi ne sfatuim pacientii sa astepte pana la varsta de 18 ani pentru a face operatia la nas, deoarece trasaturile fetei se modifica foarte mult in perioada adolescentei.

AskHer.ro: Cat dureaza operatia in sine,  internarea si procesul de vindecare?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Durata operatiei de rinoplastie poate sa varieze intre o ora si 5 ore, in functie de complexitate. Operatiile prin tehnica deschisa (varful nasului) sunt cele mai minutioase si dureaza de obicei cel mai mult. Perioada de internare este de 1-2 zile, iar forma finala a nasului se va vedea dupa 6 luni.

AskHer.ro: Care sunt riscurile din timpul operatiei, dar si ulterioare?

Prof. dr Tiberiu Bratu:

COMPLICATII GENERALE

1. Socul

este o complicatie rara, determinat de interventii prelungite si foarte traumatizante, cu pierderi mari de sange. Depistat la timp si cu masuri de tratament indicate, el se rezolva favorabil.

2. Temperatura

poate apare in prima sau a doua zi dupa interventie sub forma de subfebrilitate, fiind o febra de resorbtie, ce dispare chiar fara tratament

3. Senzatiile de greata si varsaturile

pot apare imediat postoperator,eliminand cheaguri negre de sange, care a fost inghitit in timpul interventiei.

4. Intoleranta la medicamentele administrate

Se suprima medicamentul in cauza si se trateaza cu antihistaminice de sinteza, si la nevoie cu Prednisone.Pot aparea reactii alergice la anestezicul local sau la penicilina, ce pot provoca mari neplaceri, daca nu au fost testate.

COMPLICATII LOCALE

1. Hemoragia

poate apare datorita timpului de sangerare crescut, a dereglarii altor factori de coagulare sau sau a traumatismului dupa operatii la care nu s-a adrenalinat solutia anestezica.

2. Infectia

la nivelul regiunii operate este rara, datorata folosirii antibioticelor.

3. Tumefactia si echimozele

de la nivelul pleoapelor si al zonei pe care s-a intervenit nu trebuie considerate o complicatie, ci ca facind parte din evolutia fireasca postoperatorie.

4. Cicatricea

in loc sa urmeze un curs normal, fiziologic,se constituie in forme retractile sau cu aspect de cheloid, compromitand rezultatul scontat. Cicatricile vicioase provoaca asimetrii, mai ales in operatiile pe cartilaje alare. Se pot incerca variate metode pentru corectie. Formarea unui calus hipertrofic este una dintre cele mai neplacute complicatii ce apar dupa o interventie de piramida nazala.

5. Sinechiile

care se pot forma intre cornete si sept, prin obturarea foselor nazale, jeneaza foarte mult functia respiratorie, si in anumite cazuri, chiar pe cea olfactiva.

6. Periostita si pericondrita

pot apare in urma traumatizarii periostului si pericondrului, la care se adauga factorul inflamator. De aceea este necesar sa se menajeze postoperator aceasta zona un timp cat mai indelungat posibil si pastrand cu strictete regulile de asepsie .

7. Neregularitatile

pot aparea uneori la nivelul dorsului nasului [aparitia unei cocoase] dupa retractia tumefactiei la nivelul osului sau a cartilajului. In urma osteotomiei laterale pot aparea denivelari,scarificari ca urmare a fracturii osoase si a calusului vicios format

8. Coborarea varfului nasului

poate apare in unele cazuri dupa desfacerea sistemului de contentie[atela]. Se recomanda respectarea cu strictete a termenului de 7 zile recomandat pentru mentinerea coformatorului si a firelor de sutura de la nivelul inciziei transfixiante.

9. Paresteziile sau hipoestezia

sunt tulburari de sensibilitate aparute ca simptome ale evolutiei postoperatorii normale, ele disparand dupa cateva luni.

AskHer.ro: Exista contraindicatii? Care  categorie de persoane nu ar trebui sa isi faca o operatie de remodelare a nasului?

Prof. dr Tiberiu Bratu:

Ca si contraindicatii ar fi urmatoarele:

  • este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
  • la femei, de regula operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
  • trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente)
  • nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
  • daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.

Femeile insarcinate sau cele care alpteaza nu au voie sa isi faca tipul acesta de interventie. De asemnea, persoanele care au asteptari nerealiste nu fac parte din targetul nostru.

AskHer.ro: Exista riscul ca dupa cativa ani de la operatie nasul sa se deformeze?

Prof. dr Tiberiu Bratu: In cazul unei cicatrizari defectuoase cu fibrozari si retractii necontrolate ale tesuturilor cartilajul se poate deforma, dar in acest caz corectia se poate face doar prin metoda rinoplastiei deschise.

AskHer.ro: Deviatia de sept poate fi corectata in timpul operatiei de remodelare a nasului?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Da, deviatia de sept se poate repara in timpul remodelarii nasului si se numeste rinoseptoplastie.

AskHer.ro: In cat timp nasul va avea forma dorita?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Timp de 7 zile se va mentine un conformator extern pe nas. De asemenea pot aparea echimoze (vanatai) in jurul ochilor care se resorb in aproximativ 10-15 zile. Nasul va ramane mai edematiat dupa operatie si isi va reveni treptat in aproximativ 30 zile. Forma definitiva se va vedea insa dupa aproximativ 6 luni, timp in care pacientul trebuie sa fie foarte atent sa nu se loveasca la nas, sa nu poarte ochelari, sa faca zilnic masaj pe os.

AskHer.ro: Care este pretul la care se ridica o rinoplastie? (cu tot cu consultatie, interventia in sine si perioada de internare)

Prof. dr Tiberiu Bratu: Pretul unei operatii de  rinoplastie difera in functie de tehnica folosita. Daca se intervine doar la nivelul piramidei nazale (cocoasa) pretul este de 1400 Euro. Daca este problema si de deviatie de sept pretul este de 1700 Euro, iar daca se intervine la nibelul lobulului (varful nasului), se va face interventia prin tehnica deschisa, iar costul va fi de 2200 Euro. Costul include analizele de sange, EKG, operatia, anestezia, spitalizarea, controalele post-operatorii.

Prof. dr Tiberiu Bratu
Brol Medical Center
Timisoara, str. Franyo Zoltan nr.6
www.brol.ro
Tel: 0256221009 / 0722356238