Seven Pounds – Sapte suflete

Seven Pounds – Sapte suflete

Seven Pounds este o poveste (fabula) sentimentala despre sacrificiu si puterea de revansare, care se adreseaza inimii, ignorand ratiunea. Construit astfel incat sa enerveze pe oricine s-ar ghida dupa ratiune, aceasta reuniune a echipei Will Smith si regizorul Gabriele Muccino dupa surprinzatorul “The Pursuit of Happyness”, este deranjanta prin manipularile manifestate, asa cum este si pretentioasa prin importanta mesajului transmis.

 


Sentimentul pe care il transmite va fi devastator pentru multi dintre spectatatori, mai ales pentru cei cu credinte religioase serioase. Totul, de la decor pana la titlu, este construit astfel incat sa nu dezvaluie cursul acestui film. Scena melodramatica care deschide filmul se deruleaza in timp ce un om (Smith) suna la 911 pentra a anunta o sinucidere.

Raspunsul la intrebarea operatorului “Cine e victima?” este: “Eu sunt”. Moment in care nu exista alta cale decat revelarea motivelor care l-au adus in acest punct. Avand o legitimatie de agent al Fisc-ului, Ben Thomas verifica niste nume de pe o hartie. Unul este un agent de vanzari prin telefon, nevazator si de asemenea pianist, Ezra (Woody Harrelson), in timp ce alt nume este al unei tinere cu o deficienta la inima si care va avea nevoie de transplant foarte curand pentru a supravietui.

Este dificil sa incerci sa il cunosti pe Ben in aceasta perioada, felul in care se amesteca in vietile celor mentionati il face sa para un hartuitor sau un escroc, iar relatia telefonica cu fratele sau ridica si mai multe semne de intrebare. Pe de alta parte, Ben pare sa fie nerabdator sa se faca placut, iar graba felului sau de a vorbi tradeaza sinceritatea intentiilor sale.

Nu dupa mult timp, relatia lui cu Emily se transforma dintr-o prietenie plina de afectiune intr-o completa poveste de dragoste, ceea ce umple o mare parte din lipsa detaliilor povestii acestui film. Avand in vedere fragilitatea ei, Ben este atent si rabdator cu ea, astfel ca ” Seven Pounds” va poate oferi ori o seducatoare poveste emotionala ori un indigerabil excesiv sentimentalism, depinzand de gusturi.

 Pe parcurs, apar detalii cu privire la un tragic accident rutier, sugestii despre faptul ca Ben a dezamagit, si niste imagini enigmatice ale unei meduze, meduza care se va dovedi a fi un factor crucial in deznodamatul acestui film. Chiar daca respingi in totalitate jocul la nivel inalt al proiectului sau cazi in capcana cvasi-spirituala a producatorilor si esti fara nicun drept de apel redus la starea unei meduze la sfarsit, este imposibil de pretins lipsa curajului celor doi producatori, a convigerilor lor, sau credinta in valoarea morala a acestei bine construite fabule despre puterea de sacrificiu.

 Nici nu poate fi spus ca Smith, ale carui cele mari recente succese la box-office (I Am Legend si Hancock) au fost parca menite sa il faca sa apara aparte fata de restul umanitatii, evita sa aiba statutul de sfant oferit de personajul sau.

 

 

Data lansarii in Romania: martie 2009

Regia: Gabriele Muccino
In rolurile principale: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harreleson

Gen: drama
 
Site oficial: http://www.sevenpounds.com/