Tot ce vrei sa stii despre implanturile cu silicon – interviu cu Prof. dr Tiberiu Bratu

Tot ce vrei sa stii despre implanturile cu silicon – interviu cu Prof. dr Tiberiu Bratu

SILICON

Implanturile cu silicon au devenit deja o parte din viata femeii moderne care tinde spre perfectiunea aspectului fizic si care isi doreste sa arate intotdeauna impecabil. Totusi, pentru ca discutii despre marirea sanilor ridica intotdeauna foarte multe intrebari si nedumeriri, am rugat un medic specialist sa ne ofere informatii importante si punctuale despre implanturile cu silicon.

AskHer.ro: Care este varsta de la care femeile isi pot mari sanii cu ajutorul implanturilor cu silicon?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Este indicat ca femeile tinere sa astepte varsta de 18 ani pentru a face o operatie de marire a sanilor.

AskHer.ro: Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze o pacienta atunci cand se decide sa se supuna acestei interventii chirurgicale?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Pacienta trebuie mai intai sa vina la o consultatie. Aici discutam in primul rand ce o nemultumeste si de ce vrea o operatie de marire de sani. Ii explic pe larg riscurile si complicatiile care pot interveni. Ii prezint cazuri cu poze pre si post operator ale altor paciente pe care le-am operat si daca pacienta considera ca doreste aceasta interventie, o masuram in functie de circumferinta toracelui, aspectul toracelui si sanului, si stabilim impreuna cu ea forma si dimensiunea implantului. Exista proteze mamare rotunde si anatomice, iar noi folosim cele mai bune implanturi din lume, garantate pe viata, umplute cu gel coeziv (consistenta lor se apropie foarte mult de consistenta sanului natural). Dupa ce stabilim tipul de implant si discutam cu pacienta daca mai are alte nelamuriri, dupa care stabilim data operatiei.

Pacienta trebuie sa vina cu o zi inaintea operatiei pentru investigatiile preoperatorii (analize de sange, ecografie mamara).

In ziua operatiei, pacienta vine de dimineata la clinica si este spitalizata. Inaintea interventiei mai sunt cativa pasi de urmat: vine avocatul nostru care da data certa acordului pe care il semneaza pacienta. Trece apoi pe la dr. psihiatru al clinicii si pe la medicul oncolog care face consultul dinaintea operatiei. Mai sunt facute poze pacientei inaintea operatiei. Pacienta va fi desenata si masurata inca odata, pentru a fi siguri ca totul va fi bine.

In salon i se va face pacientei un EKG, iar medicul anestezist va discuta cu pacienta inaintea operatiei.

Apoi va avea loc operatia in sine.

AskHer.ro: Cat dureaza operatia in sine, internarea si procesul de vindecare?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Operatia dureaza in jur de 1 ora, o ora si jumatete. Dupa operatie, pacienta sta la terapie intensiva pana isi revine din anestezie, dupa care este dusa in salon, cu liftul, cu patul ei. Pacienta sta internata 2 zile in clinica. Prima luna trebuie evitat efortul fizic. Forma definitiva a sanului se vede dupa 6 luni.

AskHer.ro: Care sunt riscurile din timpul operatiei, dar si ulterioare?

Prof. dr Tiberiu Bratu:

COMPLICATII GENERALE

1. Durerea postoperatorie

Orice senzatie de disconfort poate fi controlata cu medicatia antialgica (paracetamol) si miorelaxante.

2. Reactia locala a tesuturilor

Datorita gestului chirurgical, tesuturile implicate pot prezenta grade variate de inflamatie si edem.

3. Infectia

Infectia apare extrem de rar si poate fi evitata prin respectarea stricta a instructiunilor pre si postoperatorii, antibioterapie preoperator si evitarea raderii parului axilar cel putin o luna dupa operatie. In cazul in care apare cel mai mic simptom suspect, va rugam sa contactati urgent doctorul deoarece orice infectie netratata poate duce la compromiterea implantului care va fi scos pentru o perioada determinata de timp [2-3luni].

Orice purtator a unui virus, bacterie, microb sau oricine are o infectie in organism ( infectii urinare, gat, nas), postoperator, din cauza scaderii imunitatii organismului, se poate produce o infectie la nivelul zonei operate.

4. Sangerarea sau hematomul

Fumatorii si cei care practica activitati fizice grele au tendinta la sangerare crescuta datorita cresterii presiunii arteriale si afectarii retelei vasculare fragile nou create.

5. Cicatrizarea defectuoasa

Viteza si modul de cicatrizare variaza mult de la un individ la altul si chiar si de la o zona la alta in cazul aceluiasi individ. In primele 6 saptamani, cicatricea va fi subtire si de culoare roz, insa dupa cateva luni va incepe sa se estompeze devenind stabila abia la 1 an de la operatie. Pe parcursul acestui interval pot apare o serie de modificari ale cicatricii, cum ar fi: slabirea sau largirea ei (in cazul implanturilor mari), schimbari de culoare, nodozitati si disconfort local. Dezvoltarea cicatricii keloide sau hipertrofice este dificil de anticipat, dar din fericire se intampla rar. Toate aceste aspecte pot influenta aspectul final al cicatricii si pot necesita, in cazul in care sunt semnificative, corectia chirurgicala a acesteia. Fumatorii prezinta risc crescut de aparitie a cicatrizarii intarziate si defectuoase.

COMPLICATII SPECIFICE

1. Contractia capsulara

Organismul, in cadrul procesului normal de vindecare, formeaza o teaca de tesut conjunctiv in jurul implantului. Grosimea acestei teci variaza de la persoana la persoana putandu-se transforma la anumite femei intr-o veritabila capsula contractila ce strange si deformeaza implantul dand senzatia de san “tare ca piatra”. Gradele de incapsulare sunt variabile. Contractia capsulara medie poate ceda la medicatie antioxidanta specifica si masaj, in schimb contractia capsulara severa necesita corectie chirurgicala. Reinterventia chirurgicala cu inlocuirea implantului si sectionarea capsulei poate rezolva situatia, insa nu impiedica aparitia recurentelor. Pozitionarea profunda a implantului sub muschiul pectoral prezinta risc scazut de aparitie al capsulei contractile. Este esential sa fie respectat termenul de 3 ani de urmarire postoperatorie pana la stabilizarea completa a implantului.

2. Modificari de sensibilitate

In perioada postoperatorie pot apare schimbari in gradul de sensibilitate al sanului si al zonei areolo-mamelonare. Acest lucru poate varia de la completa amortire la hipo sau hipersensibilitate asociate si cu schimbari calitative ale senzatiilor. Ele vor disparea treptat in timp (3 luni).

3. Cresterea vascularizatiei pielii

Regiunea sanului este foarte vascularizata si in perioada postoperatorie, datorita intinderii si subtierii pielii, venele superficiale pot deveni vizibile si dureroase (durere “in bara” sub san). Acest lucru se intampla mai ales la persoanele foarte slabe, cu tesut mamar slab reprezentat si care doresc implanturi de dimensiuni mari. Durerea cedeaza la antialgicele obisnuite si va disparea in cateva saptamani.

4. Implantul palpabil (fenomenul de rippling)

In cazul variantei subglandulare, ca o regula generala, cu cat implantul este mai mare comparativ cu dimensiunile glandei mamare existente, cu atat riscul ca marginile lui sa fie simtite prin piele creste. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul in care pacienta slabeste dupa operatie,in cazul unui effort mare (tractiuni in brate, flotari, ridicare de greutati) se pot desprinde aderentele de pe peretele toracic si ca urmare implantul poate cobori mai jos sau se poate roti. Extrem de rar au fost descrise si situatii de rupere a implantului

5. Respingerea implantului

Cercetarile stiintifice au aratat ca materialul implantelor este compatibil cu organismul uman si nu este cancerigen. Foarte rar este posibil insa ca organismul sa nu tolereze acest implant si va fi nevoie de indepartarea sau inlocuirea lui. Tot in cazuri exceptionale poate apare extruzia implantului la nivelul cicatricii. Acest lucru se intampla in cazul infectiilor, lipsei de vascularizatie la nivelul cicatricii, la fumatori sau la implanturile de dimensiuni mari.

6. Ruptura implantului

Ruptura implantului poate aparea si la un interval mai lung de timp, spontan sau la un traumatism asupra sanului, cu aparitia fenomenelor inflamatorii locale si dureri la nivelul sanului. In acest caz, se intervine chirurgical, practicandu-se explantul protezei rupte cu inlocuirea ei imediat sau la interval de 1-2 luni.

7. Secretia lactata

Secretia lactata se poate exprima prin mamelon prin compresiunea glandei mamare sau se poate colecta submamar, creand o colectie lacata periprotetica. In acest caz se intervine chirurgical, practicandu-se evacuarea secretiei lactate si implantul protezei imediat sau la un interval de 1-2 luni, dupa caz.

8. Modificarea pozitiei implantului

-Rotirea implantului in cazul implantului anatomic cu modificarea formei sanului.

-Alunecarea implantului sub cicatrice cu vizualizarea cicatricei pe polul inferior al sanului

-Urcarea implantului cu ramanerea cicatricii pe torace.

9. Serom

Colectarea unei cantitati de lichid prin formarea unei capsile secretante care poate da senzatii de arsura si cresterea in volum a sanului. In cazul formarii unui serom mare acesta va fi rezolvat prin scoaterea protezei si evacuarea seromului.

AskHer.ro: Alaptarea mai este o optiune pentru o femeie care are implanturi cu silicon?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Implantul se pune submuscular, si nu afecteaza glanda mamara. Asadar, o pacienta care are implanturi mamare poate alapta fara nici o problema.

AskHer.ro: Dupa cat timp este recomandat sa se schimbe implanturile de silicon? Au acestea un termen de garantie?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Daca acum cativa ani se foloseau protezele garantate pentru doar 10 ani, acum tehnologia ne-a pus la dispozitie ultimul tip de implanturi, umplute cu gel coeziv, care sunt garantate pe viata.

AskHer.ro: Exista contraindicatii? Care categorie de femei nu ar trebui sa isi faca o operatie de marire a sanilor?

Prof. dr Tiberiu Bratu:

  • este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
  • de regula, operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
  • trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie;
  • nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
  • daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;

De marirea sanilor poate beneficia orice femeie care doreste o imbunatatire, nu perfectiune, in modul cum arata. Daca sunteti realista in dorinte, ati putea fi o buna candidata.

AskHer.ro: Exista lucruri pe care femeile nu ar trebui sa le faca dupa operatie?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Timp de 2-3 luni, trebuie purtat un sutien bine adaptat la noua forma si la noul volum al sanilor. De regula, este bine sa evitati eforturile fizice intense in primele 2-3 saptamani. Timp de o luna de la operatie este recomandata evitarea expunerii la soare sau la radiatii UV, iar in urmatoarele 6 luni expunerea se va face doar cu cicatricile acoperite. De asemenea, centura de siguranta ar trebui evitata timp de aproximativ 3 luni.

AskHer.ro: Care este pretul la care se ridica o asemenea interventie chirurgicala?

Prof. dr Tiberiu Bratu: Pretul pentru marire de sani este de 3000 Euro cu proteze rotunde si 3200 Euro cu proteze anatomice. Pretul include: analizele de sange, EKG, ecografie mamara, operatia; anestezia; spitalizare 2 zile, bustiera care trebuie purtata post operator, controale postoperatorii.

Prof. dr Tiberiu Bratu
Brol Medical Center
Timisoara, str. Franyo Zoltan nr.6
www.brol.ro
Tel: 0256221009 / 0722356238